Tentang Kami

Kami menghasilkan produk untuk pengguna dalam pelbagai bentuk. Stevia adalah pengganti yang paling ideal untuk gula pemanis tiruan lain. Stevia tidak mengandungi kalori! lebih nilai dan lebih sihat.

kelebihan stevia

Keunikan gula Stevia itu sendiri membuatkan ia jauh lebih baik berbanding gula pasir yang setiap hari kita ambil. Pemanis Stevia mengandungi bahan aktif yang bertanggungjawab ke atas rasa manis pada daun stevia dikenali sebagai “Steviol Glycosides” yang mengandungi Stevioside dan Rebaudioside.

Diantara kelebihan Stevia yang sangat baik untuk kesihatan ialah :

1. Ia adalah Pemanis Semula Jadi yang TIDAK MENGANDUNGI KALORI DAN TIDAK BERTOKSID seperti gula biasanya & ekstraknya dikatakan 300 – 450 kali lebih manis dari gula biasa.Ini menjadikan ianya boleh dimasukkan ke dalam masakan dan minuman sebagai diet yang sihat.

2. Stevia langsung tidak mempengaruhi kadar glukosa di dalam darah, ini menjadikan ianya sangat sesuai untuk mereka yang menghidap penyakit diabetis atau berat badan kerana tubuh kita tidak memproses bahan aktif dalam stevia, glycosides kepada lemak. Ia menyelaras gula dalam darah, malah membantu rembesan dan penggunaan insulin.

3. Terdapat kajian mengatakan daun stevia ini mengandungi pelbagai mineral seperti vitamin(A dan C), fiber, protein, zat besi dan kalsium.

4. Bersifat non-fermentative iaitu ia merupakan bahan aktif yang stabil dan tidak akan basi

5. Bersifat Non-toxic, Non-mutagenic, Non-teratogenic, Non-carcinogenic (tiada kesan bahaya)- terbukti secara kajian saintifik, ia selamat digunakan untuk semua peringkat usia.

6. Ia boleh menurunkan tekanan darah

7. Mengurangkan kesan radang

8. Mempunyai kesan anti-oksidan iaitu boleh mengurangkan risiko kanser

9. Merawat cirit-birit, melawaskan pembuangan air kecil dan turut membantu sistem penghadaman untuk beroperasi dengan lebih baik

10. Bersifat Diuretic iaitu mengawal kandungan air dalam badan

11. Meningkatkan sistem imun daripada kuman

12. Boleh merawat luka terbakar / minyak panas

13. Sesuai untuk kanak-kanak. Penggunaan gula biasa tidak sesuai kerana gula yang berlebihan dalam badan boleh mengganggu proses penyerapan protein dan nutrisi. Gula proses juga boleh mengganggu perkembangan otak yang sihat

14. Tidur lebih nyenyak

15. Membantu mengawal berat badan